Tutkijoiden yö

Mistä sinä haluaisit tietää lisää? Avaruudesta, hyönteisistä, aivoista vai roboteista? Kiinnostaako sinua, miten eriarvoisuus näkyy yhteiskunnassa tai kuinka luonnonvaroja hyödynnetään? Haluatko tietää, miten sairauksia tutkitaan? Tai miltä laboratoriossa näyttää?

Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Se pyrkii vastaamaan ihmisten kysymyksiin tieteestä ja tutkimuksesta sekä johdattelemaan uusien kysymysten ja vastausten luo. Yhden päivän, illan ja yön aikana lapset, nuoret, aikuiset ja seniorit pääsevät tutustumaan tieteeseen esimerkiksi työpajojen, tutkijatapaamisten, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Tutkijoiden yö avaa ovia paikkoihin, joissa tutkijat työskentelevät, mutta tuo tutkimusta myös sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään. Tutkijoiden yötä vietetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Seuraava Tutkijoiden yö järjestetään 28.9.2018 yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tänä vuonna tapahtumaan voi osallistua Suomessakin jopa yhdellätoista eri paikkakunnalla. Tutkijoiden yön ohjelma levittäytyy syyskuussa Espooseen, Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kokkolaan, Kuopioon, Ouluun, Sodankylään, Tampereelle ja Turkuun.

Tutkijoiden yötä rahoittavat Euroopan unionin Horisontti 2020-ohjelman Marie Sklodowska-Curie -toimet, ja tapahtumien järjestämiseen voi hakea rahoitusta mikä tahansa organisaatio. Vuoden 2018 haussa joukko yliopistoja ja tiedetoimijoita ympäri Suomen haki rahoitusta yhdessä.

Tutkijoiden yötä ovat järjestämässä Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopistoHelsingin yliopisto, Turun yliopistoItä-Suomen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolanTaideyliopisto ja VTT.

Tämä Tutkijoiden yö -projekti rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie toimien alaisena sopimusnumerolla 817987.

Tapahtuman eurooppalaiset sivut: European Researchers’ Night