Pääkaupunkiseutu

Tutkijoiden yötä vietetään pääkaupunkiseudulla tänä vuonna Helsingissä. Ohjelman järjestävät Ranskan Instituutti ja Fysiikan tutkimuslaitos. Ohjelmassa on tekoälyn, robotiikan, oppimisen ja fysiikan aiheisiin sukeltavia mielenkiintoisia tiedehetkiä!

Ranskan Instituutti: ”Tekoäly kielten oppimisessa – RoboLang-projekti” —

Tämän vuoden Tutkijoiden yössä vieraamme Turun yliopistosta saapuvat kertomaan tekoälystä kielten oppimisessa ja RoboLang-projektistaan.

Miten robotteja käytetään vieraiden kielten opetuksessa? Turun yliopiston RoboLang-projekti tutkii multimodaalista vuorovaikutusta oppijan ja robotin välisessä oppimisympäristössä. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti oppijoiden oppimistuloksia, tunteita ja motivaatiota sekä opettajan roolia robottiavusteisessa kielten opetustilanteessa.

Tilaisuuden puhujat: Outi Veivo (Yliopisto-opettaja, ranskan kieli, Turun yliopisto) on erikoistunut kielten oppimiseen ja erityisesti puhutun kielen ymmärtämisen ja tuottamisen prosesseihin. Maarit Mutta (Yliopistolehtori, dosentti, ranskan kieli, Turun yliopisto) on kielitieteen asiantuntija, jonka tutkimuskohteina ovat metakielellinen tietoisuus, kirjoitusprosessit ja oppiminen hybriditilanteissa.

Molemmat ovat mukana Kielen oppimisen tutkimuskeskuksen (LEALA) RoboLang-projektin sekä Suomen Akatemian rahoittaman Fluency and Disfluency Features in L2 Speech -projektin tiimeissä. Tämän lisäksi Maarit Mutta on työskennellyt projektipäällikkönä monikansallisessa ERASMUS+ (LALI 2017-2020) -projektissa, jonka tavoitteena oli tukea maahanmuuttajien sosiaalista ja kielellistä integraatiota opettamalla paikallista kieltä ja luku- ja kirjoitustaitoa taiteen avulla.

  • Ohjelma järjestetään tapahtumapäivänä klo 17-18.30. Huom! Ohjelman kieli on ranska.
  • Virtuaaliseminaari esitetään suorana Ranskan Instituutin Youtube-kanavalla. Ranskan instituutille voi halutessaan tulla seuraamaan tätä virtuaaliseminaaria (max. 20 hlöä, viranomaisten turvallisuusohjeet huomioiden).

Lue lisää Ranskan Instituutin tapahtumasivuilla.

 

Fysiikan tutkimuslaitos (HIP) / Helsinki

Ohjelmaa varten on omat verkkosivut, jossa kävijät saavat itse nähdä, kuulla ja kokea fysiikan ilmiöitä! Haluaisitko päästä virtuaalisesti sumukammioon, jossa voit nähdä ionisoivaa säteilyä? Kiinnostaisiko sinua kuulla kosmologiasta tai tarkastella miltä arkielämän tutut esineet näyttävät mikroskoopin alla? Ohjelmakokonaisuus sisältää kuvia, videoita sekä tilaisuuden aikaista Zoom-striimiä.

Tutustu ohjelman sisältöihin ja aikatauluihin tarkemmin Fysiikan tutkimuslaitoksen tapahtumasivuilla. Aikataulu ja tarkemmat tiedot päivitetään verkkosivuille pari päivää ennen Tutkijoiden yötä.