Pääkaupunkiseutu

Tutkijoiden yötä vietetään pääkaupunkiseudulla tänä vuonna Espoossa ja Helsingissä. Helsingissä ohjelmaa ovat järjestämässä Helsingin yliopisto, Taideyliopisto Hanken Svenska handelshögskolan. Espoossa taas kokoonnutaan VTT:n järjestämään Startup Saunaan.

Helsingin yliopiston ohjelmassa on tänä vuonna vierailijoilla päästä mukaan tieteen täytteiselle iltakävelylle Helsingin yliopiston toimipisteisiin, joissa mukana ovat mm. Observatorio ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha. Helsingin yliopisto tarjoaa tänä vuonna myös koululaisille ohjelmaa päivällä, jolloin oppilaat vierailevat neljässä eri työpajassa. Tarkemmat ohjeet ja ilmoittautuminen työpajakierroksille löytyy Helsingin yliopiston nettisivuilta.

Yleisö pääsee mm. testaamaan viipalekuvausta, jota käytetään lääketieteessä kuvaamaan potilaan sisäistä rakennetta. Tämä TT-kuvaukseksi kutsuttu, Nobel-palkittu tekniikka hyödyntää niin röntgensäteitä kuin matematiikkaa. Tämän lisäksi vierailijat voivat tutustua sähkömagneettiseen säteilyyn ja oppia uutta elämän etsimisestä ulkoavaruudesta. Entä miltä näyttää suurnopeusvideokameralla kuvattu savipaakku, joka heitetään jauholaariin?  Tai miten ihmeessä pystymme tutkimaan maailmankaikkeuden pienimpiä rakenneosia, jotka ovat vain millimetrin biljoonasosan kokoisia? Tule mukaan selvittämään vastaukset näihin! Lisätietoja ja ilmoittautumiset julkaistaan pian.

Katso lisätietoa Helsingin ohjelmasta: https://www.helsinki.fi/fi/ajankohtaista/tutkijoiden-yo

Ranskan instituutti osallistuu Tutkijoiden yöhön järjestämällä avoimen keskustelutilaisuuden Café scientifique, jossa kaksi tutkijaa esittelevät heidän tutkimuksiaan ja niiden eri vaiheita. Esittelyn jälkeen käydään avointa keskustelua yleisön kanssa. Katso lisätietoja ja ilmoittaudu tilaisuuteen ennakkoon Ranskan instituutin verkkosivuilla.

Espoo Otaniemi, Startup Sauna

Eri polkuja pitkin innovaatioon – miten tieteestä luodaan vaikuttavuutta?

Tiede pelastaa maailman! Erityisesti soveltava tiede. Maailmanlaajuisten ongelmien ratkomiseksi on ajateltava isosti ja pistettävä itsensä likoon ja siksi VTT haluaa nostaa rohkeita ratkaisuja pöydälle. Lavalle astuvat Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne sekä VTT:n vanhempi tutkija Pekka Tuominen. Teemana ilmastonmuutos ja energiaratkaisut.

Ohjelmassa lisäksi pitchejä VTT:n tutkijoilta heidän innovatiivisista ratkaisuistaan globaaleihin haasteisiin: kuulet muun muassa, miten tutkijat kehittävät juustoa ilman lehmiä, ympäristöä säästäviä energiavarastomateriaaleja sekä seuraavan sukupolven nahkaa ilman eläimiä.

Tarjolla pientä purtavaa ja virvokkeita. Paikkoja on rajoitetusti, joten saavuthan paikalle ajoissa.

Tapahtuma pidetään englanniksi.

Aika: klo 16-18

Paikka: Startup Sauna (Betonimiehenkuja 3D, Espoo)

Järjestäjä: Teknologian tutkimuskeskus VTT

 

Hanken Svenska Handelshögskolan, Helsinki

Tervetuloa Hanken Research Day-tapahtumaan joka järjestetään Tutkijoiden Yön yhteydessä 27. syyskuuta klo.13:30! Tapahtuman aikana voi seurata esityksiä Hankenilla tehtävästä tutkimuksesta uudessa, hauskassa muodossa – tutkijaryhmillä on vain 7 minuuttia aikaa esitellä tutkimustaan ja esitys saa koostua pelkästään kuvista! Päivän lopuksi kuullaan uuden Hanken-professorin tervetuliaisluento.

Koko tapahtuma on avoinna yleisölle ja lähetetään myös suorana verkossa

Aika: 27.9 2019 klo 13:30
Paikka: Hanken Svenska handelshögskolan, Juhlasali, Arkadiankatu 22, Helsinki