Pääkaupunkiseutu

Tutkijoiden yötä vietetään pääkaupunkiseudulla tänä vuonna Espoossa ja Helsingissä. Helsingissä ohjelmaa ovat järjestämässä Helsingin yliopisto, Taideyliopisto Hanken Svenska handelshögskolan. Espoossa taas kokoonnutaan VTT:n järjestämään Startup Saunaan.

Helsingin yliopiston ohjelmassa on tänä vuonna vierailijoilla päästä mukaan tieteen täytteiselle iltakävelylle Helsingin yliopiston toimipisteisiin, joissa mukana ovat mm. Observatorio, Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha. Helsingin yliopisto tarjoaa tänä vuonna myös koululaisille ohjelmaa päivällä, jolloin oppilaat vierailevat neljässä eri työpajassa. Tarkemmat ohjeet ja ilmoittautuminen työpajakierroksille löytyy Helsingin yliopiston nettisivuilta.

Yleisö pääsee mm. testaamaan viipalekuvausta, jota käytetään lääketieteessä kuvaamaan potilaan sisäistä rakennetta. Tämä TT-kuvaukseksi kutsuttu, Nobel-palkittu tekniikka hyödyntää niin röntgensäteitä kuin matematiikkaa. Tämän lisäksi vierailijat voivat tutustua sähkömagneettiseen säteilyyn ja oppia uutta elämän etsimisestä ulkoavaruudesta. Entä miltä näyttää suurnopeusvideokameralla kuvattu savipaakku, joka heitetään jauholaariin?  Tai miten ihmeessä pystymme tutkimaan maailmankaikkeuden pienimpiä rakenneosia, jotka ovat vain millimetrin biljoonasosan kokoisia? Tule mukaan selvittämään vastaukset näihin! Lisätietoja ja ilmoittautumiset julkaistaan pian.

Ranskan instituutti osallistuu Tutkijoiden yöhön järjestämällä avoimen keskustelutilaisuuden Café scientifique, jossa kaksi tutkijaa esittelevät heidän tutkimuksiaan ja niiden eri vaiheita. Esittelyn jälkeen käydään avointa keskustelua yleisön kanssa. Katso lisätietoja ja ilmoittaudu tilaisuuteen ennakkoon Ranskan instituutin verkkosivuilla.

Katso lisätietoa Helsingin ohjelmasta: https://www.helsinki.fi/fi/ajankohtaista/tutkijoiden-yo

Espoo Otaniemi, Startup Sauna

Eri polkuja pitkin innovaatioon – miten tieteestä luodaan vaikuttavuutta?

Tiede pelastaa maailman! Erityisesti soveltava tiede on ratkaisuna maapallon pelastamiseksi. Ilmastonmuutos, ilmansaasteet, terveysriskit ja kuihtuvat vesivarastot. On helppo häkeltyä ympäröivistä valtavista ongelmista. Maailmanlaajuisten ongelmien ratkomiseksi on ajateltava isosti ja pistettävä itsensä likoon. Siksi VTT haluaa nostaa rohkeita ratkaisuja pöydälle. Tervetuloa mukaan kuulemaan tutkijoiden nopeita puheenvuoroja ja keskustelua siitä, miten tieteestä voidaan tehdä totta. Tarjolla on pientä purtavaa.

Aika: klo 16-18

Paikka: Startup Sauna (Betonimiehenkuja 3D, Espoo)

Järjestäjä: Teknologian tutkimuskeskus VTT

Tapahtuma pidetään englanniksi ja se livestriimataan.