Oulu

Oulun yliopisto kutsuu kaikkia tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneita Tutkijoiden yöhön Linnanmaan kampukselle! Tarjolla on kiinnostava ja monitieteinen kattaus työpajoja, esityksiä ja luentoja.

Työpajoissa valmistetaan paperia, kurkistetaan ötököiden elämään, kokeillaan blokkikoodausta ja 3D-mallinnusta sekä rakennetaan elektroniikkaa omin käsin. Arkeologian työpisteissä on tarjolla muun muassa esineiden, luiden ja tekstiilien tunnistamistehtäviä. Muumiotutkijat kertovat, kuinka 1600-luvulla elänyt kirkkoherra Rungius edistää tiedettä vielä tänäkin päivänä, myös virtuaalisesti. Logopedian työpajassa luetaan kirjoja Lukukoiralle ja -kissalle, tunnistetaan tunteita ja selvitetään, mistä ääni tulee.

Lääketieteen tutkimukseen tutustuttavat hammaslääketieteen tehtävärata ja biolääketieteen työpaja, jossa voi tehdä vaikkapa elefantin hammastahnaa. Eri alojen tutkijat kertovat eri puolille maailmaa suuntautuneista tutkimusmatkoistaan. Yrittäjyystyöpajassa lapset voivat perustaa oman yrityksen.

VR-laseja pääsee testaamaan seikkailemalla 3D-eläinmuseossa ja mallinnetussa metsässä. Geneettisen sukututkimuksen kysymykset saavat vastauksia yleisöluennolla. 5G-verkossa VR-laseilla kokeillaan etäleikkausta, jossa katsoja näkee saman kuin lääkäri.

Geneettinen sukututkimus on viime aikoina yleistynyt, ja luennolla kuullaan, mistä siinä on oikein kyse. Maailmankaikkeuden synnyn ja avaruuden mustan materian salat avautuvat Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä. Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet Romeo ja Julia pitävät ovet auki Tutkijoiden yönä ja kutsuvat yleisöä opastetuille kiertokäynneille tropiikkiin.

Testaa Formula-auto! Esillä opiskelijavoimin suunniteltu ja valmistettu kilpa-auto. Formula on mukana 2019 Itävallan F1-radalla järjestetyissä kansainvälisissä insinööritaitokilpailuissa. Tule juttelemaan formulakuskeille ja testaamaan, miltä maailma näyttää kilpa-auton penkiltä!

 

Oulun yliopiston ohjelma on verkossa osoitteessa https://www.oulu.fi/yliopisto/node/59238 Ohjelma tarkentuu syyskuussa.