Tutkijoiden yö

Mistä sinä haluaisit tietää lisää? Avaruudesta, hyönteisistä, aivoista vai roboteista? Kiinnostaako sinua, miten eriarvoisuus näkyy yhteiskunnassa tai kuinka luonnonvaroja hyödynnetään? Haluatko tietää, miten sairauksia tutkitaan? Tai miltä laboratoriossa näyttää?

Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Se pyrkii vastaamaan ihmisten kysymyksiin tieteestä ja tutkimuksesta sekä johdattelemaan uusien kysymysten ja vastausten luo. Yhden päivän, illan ja yön aikana lapset, nuoret, aikuiset ja seniorit pääsevät tutustumaan tieteeseen esimerkiksi työpajojen, tutkijatapaamisten, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Tutkijoiden yö avaa ovia paikkoihin, joissa tutkijat työskentelevät, mutta tuo tutkimusta myös sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään.Tutkijoiden yötä vietetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Seuraava Tutkijoiden yö järjestetään 29.9.2017 yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tänä vuonna tapahtumaan voi osallistua Suomessakin jopa neljällätoista eri paikkakunnalla. Tutkijoiden yön ohjelma levittäytyy syyskuussa Espooseen, Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kuopioon, Lahteen, Ouluun, Rovaniemelle, Savonlinnaan, Sodankylään, Tampereelle, Turkuun ja Vantaalle. Tutkijoiden yö on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Tutkijoiden yötä rahoittavat Euroopan unionin Horisontti 2020-ohjelman Marie Sklodowska-Curie -toimet, ja tapahtumien järjestämiseen voi hakea rahoitusta mikä tahansa organisaatio. Vuoden 2016 haussa joukko yliopistoja ja tiedetoimijoita ympäri Suomen haki rahoitusta yhdessä. Sen turvin Tutkijoiden yö järjestetään Suomessa syyskuussa 2016 ja 2017. Seuraava haku avautuu 2018.

Tutkijoiden yötä ovat järjestämässä Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto, Lapin yliopisto, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolan, Lahden ammattikorkeakoulu, Lahden Yliopistokampus, Taideyliopisto, VTT, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja tiedekeskus Heureka.

Tämä Tutkijoiden yö -projekti rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie toimien alaisena sopimusnumerolla 722854.