Sodankylä

Yhteinen avaruusmatkamme avaruusalus planeetta Maalla – Tutkijoiden yö Sodankylässä

Tule mukaan aktiivisena avaruusmatkalaisena Sodankylän Avaruuskampukselle! Päärakennus Polariassa perjantaina 28.9.2018 klo 18-21 saat kuulla ja nähdä kuinka yhteinen matkamme avaruusalus planeetta Maalla sujuu ja mitä avaruusaluksellemme oikein kuuluu.

Yleisöluennoilla kuulet kiehtovan avaruusmatkamme kauneimmasta värinäytelmästä, revontulista, näet kauniit kuvat ja videot ja pääset tietenkin kysymään luennoitsijalta mieltä askarruttavat kysymyksesi. Esimerkiksi, että mitä ihmettä sieltä lähiavaruudesta oikein kuuluu, jos kuuluu. Ja tietenkin kuinka Sodankylän avaruuskampuksella sekä matkaamme että itse avaruusalustamme oikein tutkitaan.

Tärkeämpiäkin kysymyksiä on olemassa. Tiesitkö, että revontulet kertovat mahdolliselle kaukaisen avaruuden tarkkailijalle planeetta Maan ylläpitävän elämää? Entäpä eksoplaneetat, mitä jos niillä näkyisikin samanlaisia revontulia? Ja mehän olemme eksoplaneettojen tarkkailijoita…

Revontulet ovat luonnon kaunein värinäytelmä, mutta sinulla on ihan tavallinen pokkarikamera. Silläkin voi kuvata revontulet. Opi tutkijoiden yössä kuinka se tehdään.

Sodankylän avaruuskampuksella on oma satelliittivastaanottoasema, jolla voidaan myös komentaa satelliitteja. Miksi tämä asema on täällä?

Suomi siirtyi avaruusaikaan viime vuonna lähettämällä ensimmäisen oman satelliittinsa avaruuteen. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Ja mikä ihme on Lappi-satelliitti, milloin se laukaistaan?

Ohjelma on tarkoitettu kansantajuiseksi, pienille lapsille on omaa ohjelmaansa ja tutkimusaiheista kiinnostuneille järjestetään tarvittaessa rinnakkaistilaisuuksia.

Tarkennettu Sodankylän tutkijoiden yön ohjelma julkaistaan elokuun 2018 aikana. Lisätietoja ohjelmasta: www.oulu.fi/sgo/node/53647.

18:00-19:30 Yleisöluennot Polarian luentosalissa
19:30-20:00 Avaruuskakkua ja kahvi/tee/mehu tarjolla Polarian kahviossa
20:00-21:00 Rinnakkaistilaisuudet Polarian luentosalissa ja Polarian neuvotteluhuoneissa