Pääkaupunkiseutu

Tutkijoiden yö levittäytyy pääkaupunkiseudulla Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Monipuolinen ohjelma kutsuu keskustelemaan totuudesta tieteentekijöiden kanssa, kurkistamaan hiukkasfysiikan saloihin ja ruokatuotannon tulevaisuuteen sekä tarkastelemaan eri tieteenalojen rajapintoja. Helsingissä Tutkijoiden yöhön voi osallistua Tiedekulmassa, Helsingin Observatoriolla, yliopiston päärakennuksella ja Dubrovnikissa. Espoossa ohjelma keskittyy Iso Omenaan. Vantaalla koululaisryhmille suunnatusta ohjelmasta vastaa tiedekeskus Heureka.

Tiedekulma tarjoaa Tutkijoiden yönä ohjelmaa, jossa yhdistyvät tiede, taide ja tutkimus. Helsingin yliopiston, Hankenin ja Taideyliopiston tutkijat tarkastelevat yhdessä valittuja aiheita eri tieteenalojen näkökulmista. Miten matematiikka auttaa meitä ymmärtämään maailmaa? Kuinka historiaan eläydytään? Yleisö pääsee käsittelemään tieteenalojen rajapintoja keskustelemalla ja kommentoimalla.

Helsingin Observatorion Tutkijoiden yössä koululaisryhmät sekä suuri yleisö pääsevät tutustumaan luonnontieteiden ihmeelliseen maailmaan. Tutkijoiden vetämien työpajojen aiheet vaihtelevat hiukkasfysiikasta ilmastonmuutoksen kautta aina almanakan saloihin, kun taas Observatorion näyttelyt johdattelevat maailmankaikkeuden äärelle.

Helsingin yliopiston päärakennuksella järjestetään Suomen Fyysikkoseuran 70-vuotisjuhlan kunniaksi Tiede – Tutkimus – Tarina powered by Pecha Kucha  -tapahtuma. Pecha Kucha on suosittu ja dynaaminen formaatti, jossa kukin puhuja esittää 20 kuvaa, kertoen jokaisesta vain 20 sekunnin ajan. Puhujina on joukko pääkaupunkiseudun fyysikoita, mm. kosmologi ja tietokirjailija Kari Enqvist, Helsingin yliopiston uusi kansleri Kaarle Hämeri ja fuusiotutkija Taina Kurki-Suonio. Ilmoittautuneille on tarjolla kuohuviiniä.

Dubrovnikissa tanssitaan, kun Tutkijoiden yön disco ottaa tilan haltuunsa. ”Totuutta ja discoa” -nimellä kulkevassa tapahtumassa voi keskustella totuuden syvimmästä luonteesta tieteentekijöiden kanssa, kuunnella asiantuntijoiden analyyseja hittibiiseistä tai osallistua pubivisaan. Tapahtuman ikäraja on 18 vuotta.

Espoon Tutkijoiden yön ohjelmasta vastaa Teknologian tutkimuskeskus VTT. Päivän aikana kuullaan muun muassa, kuinka kasvisoluista voi tulevaisuudessa kasvattaa marjoja jopa kotioloissa.

Heurekan Tutkijoiden yö on suunnattu koululaisryhmille. Heurekassa koululaiset pääsevät tapaamaan eri alojen tutkijoita ja kokemaan itse, miten kiinnostavaa tieteen tekeminen on. Monipuolinen ohjelma levittäytyy ympäri taloa laboratorioista tapahtumatorille, ja työpajoissa käsitellään ajankohtaisia aiheita, kuten vesistönsuojelua ja ruokahävikkiä. Tutkijoiden yön erikoisohjelmiston lisäksi ryhmät pääsevät päivän aikana tutustumaan kaikkiin Heurekan näyttelyihin, muun muassa huikeaan Eläinten Body Worldsiin.

Tapahtumapaikat ja lisätietoja

Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, 00101 Helsinki)
Tutkijoiden yönä Tiedekulmassa kuullaan kaikille avoimia luentoja suomeksi ja englanniksi klo 18.00–22.00. Tutustu ohjelmaan tästä!

Helsingin Observatorio (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki)
Helsingin Observatorio tarjoaa Tutkijoiden yönä ohjelmaa koululaisryhmille klo 09.00–14.20. Koululaisille suunnattuun ohjelmaosuuteen osallistuminen edellyttää ennakkovarausta. Kaikille avoin ohjelmaosuus alkaa klo 17.00 ja päättyy klo 20.00. Tutustu ohjelmaan tästä!

Helsingin yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33, 00170 Helsinki, 4. krs. pieni juhlasali)
Suomen Fyysikkoseura täyttää 70 vuotta ja juhlii Tutkijoiden yössä järjestämällä ainutlaatuisen Tiede – Tutkimus – Tarina powered by Pecha Kucha tapahtuman. Tilaisuus on avoin ja maksuton. Tapahtuma alkaa klo 20.00 ja päättyy klo 22.00. Tutustu ohjelmaan tästä!

Dubrovnik (Eerikinkatu 11, 00100 Helsinki)
Tutkijoiden yönä Dubrovnikissa on disco, tiededisco. Ovet aukeavat klo 20.00 ja sulkeutuvat viimeistään klo 03.00. Discon ohjelmaosuuksiin voi osallistua sekä suomeksi että englanniksi. K-18. Tutustu ohjelmaan tästä!

Ison Omenan kirjasto (Suomenlahdentie 1, 02230 Espoo)
Teknologian tutkimuskeskus VTT järjestää Tutkijoiden yön ohjelmaa Espoon Ison Omenan kirjastossa. Kaikille avoin tapahtuma on suunnattu niin lapsiperheille kuin aikuisille ja opiskelijoille. Tutustu ohjelmaan tästä!

Tiedekeskus Heureka (Tiedepuisto 1, 01300 Vantaa)
Heureka tarjoaa Tutkijoiden yönä ohjelmaa koululaisryhmille klo 09.00-15.30. Tapahtumaan osallistuminen edellyttää ennakkovarausta. Ohjelma on suomenkielinen. Tutustu ohjelmaan tästä!