Joensuu

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa syyskuun lopussa rautaisannoksen tiedeohjelmaa kaikissa kampuskaupungeissaan. Peräkkäin järjestettävät suuren yleisön tiedetapahtumat, Tieteen päivät ja Tutkijoiden yö, tekevät tiedettä ja tutkijoita tutuiksi kaikenikäisille. Tutustu Joensuun ohjelmaan tarkemmin osoitteessa: www.uef.fi/fi/web/tiedetapahtuma/joensuu

Päivällä Joensuun kampuksen valtaavat Tieteen päivät. Tiedesessioissa tutkijat kertovat muun muassa äänen ja sananvapauden rajoista. Koko perheen työpajoissa voi tutustua muun muassa LUMA-keskuksen Tiedekaruselliin, kemian laboratorioon, Sm4rtLabiin ja HoloLens-laseihin, karjalan kieleen, väittelyyn, peleihin, 3D-tulostukseen ja Epic Challenge -hankkeen pajassa avaruuteen. Joensuun koulujen 9.luokille on omaa ohjelmaa ja työpajoja.

Tutkijoiden yötä vietetään Teatteriravintolan Lasiterassilla ja historiallisella kiertoajelulla. Iltaohjelma painottuu ruokaan ja taiteeseen. Juontajana on Saimi Hoyer. Illan aikana kuullaan muun muassa vegaaniruokavaliosta, valehtelijan tunnistamisesta, tulevaisuuden 3D-tulostuksen mahdollisuuksista ja aiheesta ”Muusikot ja tila”. Luvassa on myös tutkijoiden esittämiä viihteellisempiä ohjelmanumeroita.  Illan huippuhetkiin kuuluu Joensuun historiallinen kiertoajelu, jossa oppaina ovat historian tutkijat.  Ajelulla kuullaan mitä Joensuussa juuri sata vuotta sitten tapahtui ja mitä täällä tehtiin perjantai-iltana.